White Guide


Affärsidé
Vi erbjuder ett enkelt och komplett verktyg som skapar lönsamma affärer mellan restauranger och gäster

Vision
Vi ska vara det självklara valet för restauranger och gäster att hitta varandra


Läs mer om
Annonsera på Gastrogate
Länka till Gastrogate
Lediga jobb
Gastrogates sökbox
Kontakta oss

Avsluta din prenumeration

Mobila menyer
Lägg till ny restaurang
Press
Mat och dryckinspiration

Sveriges restauranger på gastrogate.com

Gastrogate soliditet AAA


Lunchprisindex första halvåret 2012


Momssänkningens effekt på lunchpriserna snart uppäten


En normallunch i Sverige kostar nu 79,10 kr, det visar lunchprisindex för första halvåret 2012. Det innebär att momssänkningen har gjort en svensk genomsnittslunch 30 öre billigare.
– För de flesta lunchgäster märks momssänkningen fortfarande i plånboken. Men effekten minskar snabbt, i januari i år var snittlunchen 80 öre billigare än i december, månaden innan sänkningen. I juli hade skillnaden sjunkit till 30 öre, säger Elias Norström, vd Gastrogate.

På riksnivå har lunchpriset har stigit med 50 öre i genomsnitt sedan januari. I Stockholm kostar den genomsnittliga lunchen kostar nu 81,10 kr. Lunchpriset i Göteborg har stigit med 70 öre till 76,90 kr hittills i år. I Malmö, där momssänkningen inte återspeglats sig alls i lunchpriserna, har priserna fortsatt att stiga kraftigt under året till 75,80 kr. – Ser man bara till priset kommer troligtvis momssänkningen i runda slängar haft samma effekt för lunchgästerna som en paus i prisökningen på ett år, säger Elias Norström.

Ökande skillnader mellan olika stadsdelar
Det är fortsatt stora prisskillnader mellan olika stadsdelar i storstadsregionerna. Stockholms dyraste lunchkvarter är som vanligt Slussen, här kostar lunchen nu i snitt kostar 95,80 kr medan Danderyd bubblat upp som billigaste med en snittlunch på 67,70 kr. I Malmö kostar det nu genomsnitt 77,70 kr att äta lunch i centrum och de billigaste luncherna finns i Rosengård och kostar 60,30 kr i genomsnitt, vilket gör det till Sveriges billigaste lunchkvarter.

Momssänkningens effekter
I Malmö, Västerås och Örebro är priserna i dag högre än sista mätningen som gjordes innan momssänkningen i december 2011. Men i Stockholm, Göteborg och Lund visar sig effekterna av momssänkningen på lunchpriserna som fortfarande är lägre än i december. – Skillnaderna kan bero på att många använt momssänkningen till annat än prissänkningar. Konkurrensen är mördande och sannolikheten är stor att sänkningen går ut i verksamheten igen på ett eller annat sätt, säger Elias Norström.

För ytterligare information och bilder, vänligen kontakta;
Elias Norström, vd Gastrogate, elias.norstrom@gastrogate.com, tel.0706-999 565.
Elias Notini, presskontakt, Sjöholm Notini, elias.notini@sjoholmnotini.se, tel. 076-195 04 48.

Om lunchprisindex
Lunchprisindex baseras på veckovis rapporterade lunchmenyer till restaurangguiden Gastrogate och speglar de faktiska lunchpriserna. Indexet baseras på181 727 rapporterade rätter. I indexet är affärsluncher exkluderade och prisintervallet som mäts mellan 40 kr till 100 kr.


pdf: Lunchprisindex första halvåret 2012
fredag den 6 augusti 2021
Om cookies
Hem | Om Gastrogate | Lgg till ny restaurang | Press | Mat och dryckinspiration | Krögareinfo
Copyright © Gastrogate AB 1999-2021